Dag en Nacht is een platform voor Nederlandse podcasts

5 must listens van de Klap van de Molen podcast

Nieuw bij Dag en Nacht is de podcast Klap van de Molen van zanger/DJ/muzieklover David Achter de Molen. In zijn podcast praat hij met mensen van wie hij vindt dat ze iets heel goed doen óp het podium, of juist daarachter. Klap van de Molen neemt je mee ‘behind the scenes’ van de muziekindustrie. Of dat nu door de ogen van de artiest is, of door de ogen van zijn persoonlijk assistent.

Elke podcast luistert David met een nieuwe gast naar zijn favoriete muziek om te ontdekken wat dit voor hem of haar betekent, om jou met wat tips achter te laten, maar vooral om het niet een gortdroog gesprek van een uur te maken. Inmiddels heeft David al 75 afleveringen gemaakt ?. Je kunt ze natuurlijk allemaal gaan luisteren, maar je kunt ook beginnen met onderstaande vijf luistertips van David zelf!

De vijf must listens volgens David Achter de Molen

#64: 3fm, een kijkje in de keuken

Begin dit jaar werd ik gevraagd uitzendingen te komen maken voor 3FM (en dat doe ik nu al een poos met veel plezier!). Ik vond het een compliment en het leek me een toffe ervaring waar ik veel van kan leren. Maar ik was ook sceptisch, het gaat namelijk niet goed met de zender en ik begrijp van andere DJ’s dat je vaak niet je eigen nummers mag bepalen. Ik grijp deze kans aan om te praten met de baas van 3FM en een van de muzieksamenstellers om een uniek kijkje achter de schermen van de autoradio-zender te geven.

De vraag die me vroeger erg veel bezig hield: Wat gaat de vervanger van de cd worden? Wat is in tijden van Spotify en YouTube nog de  functie van een platenmaatschappij? Hoog tijd voor een bak koffie met Léon Happé, A&R director bij de grootste platenmaatschappij van de wereld: Universal Music.

#49: Mark Tuitert Won Olympisch Goud Op Deze Muziek

Na een heel druk tourschema van 150 optredens per jaar over de hele wereld, ben ik anderhalf jaar geleden gestopt met mijn band John Coffey. Ik vond dat best pittig. Mark Tuitert is nu een aantal jaar gestopt met schaatsen op het hoogste niveau. Is dat een vergelijkbaar gevoel? Ik reed naar zijn huis in Hoogmade om erover te praten. Wat blijft er van je over als het applaus verstomd?

#58: Klassieke Muziek, Waar Begin Je In Vredesnaam?

Klassieke muziek.. Een wereld waarvan je weet dat er veel moois zit, maar die je ook nog niet helemaal snapt. Ik dan tenminste. Zoals het roken van sigaren, of het drinken van whisky. Toch heb ik al een tijdje interesse voor dit genre. Hoe zit het met al die ingewikkelde termen? Wat is er mooi aan dat rare Duitse gezang? Waarom moeten die stukken uren duren? En haalt een Michael Jackson het nu dan ook bij een Beethoven? Hoog tijd voor wat uitleg en instap-klassieke stukken. Ik ga in gesprek met Merlijn Kerkhof, recensent voor NRC en De Volkskrant, en schrijver van het boek ‘Alles Begint Bij Bach’.

#75: Torre van De Staat over sleur, subsidie en Witch Doctor

Je bent altijd het meest trots op je laatste aflevering. Tenminste, ik wel. Tijdens een live-podcast voor publiek praat ik met Torre Florim over de sleur die je ervaart als je al tien jaar als band bestaat, alle commotie rond de subsidie van 1 miljoen die De Staat ontving, en hoe een nummer als Witch Doctor tot stand kwam. Tegelijk probeer ik jou telkens mee te nemen (via de voiceover vanuit mijn slaapkamer), in de reden waarom ik bepaalde vragen stel.

Abonneer je hier op de Klap van de Molen podcast:

iTunes: https://apple.co/2M5x5XV

Spotify: https://spoti.fi/2t7sKMG

Soundcloud: https://soundcloud.com/klapvandemolen

Stitcher: https://www.stitcher.com/podcast/david-achter-de-molen/klap-van-de-molen-podcast